Giáo án ôn thi tiếng Anh vào 10 THPT - Buổi 8

A. GRAMMAR:

I. Direct speech:

 Trong lời nói trực tiếp, chúng ta ghi lại chính xác những từ, ngữ của người nói. Lời nói trực tiếp được đặt trong dấu ngoặc kép.

Ex: He said, “I learn English”.

II. Indirect speech:

 Lời nói được thuật lại. Tùy theo người thuật mà có sự thay đổi về chủ ngữ, tân ngữ (sao cho phù hợp), và phải thay đổi về thì của động từ (lùi một thì), các trạng từ chỉ thời gian, nơi chốn (nếu có).

Ex: He said that he learned English.

1. Những thay đổi trong lời nói Trực và Gián tiếp:

a. Thì của các động từ trong lời nói gián tiếp thay đổi theo một nguyên tắc chung là lùi về quá khứ (các thì xuống cấp):

 

doc5 trang | Chia sẻ: nguyenngoc | Lượt xem: 4881 | Lượt tải: 1download
Bạn đang xem nội dung tài liệu Giáo án ôn thi tiếng Anh vào 10 THPT - Buổi 8, để tải tài liệu về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
CHUYÊN ĐỀ VII: DIRECT AND INDIRECT SPEECH 
Buổi 8 
NS: 20/5/2014
ND: 
A. GRAMMAR:
I. Direct speech:
	Trong lời nói trực tiếp, chúng ta ghi lại chính xác những từ, ngữ của người nói. Lời nói trực tiếp được đặt trong dấu ngoặc kép.
Ex: He said, “I learn English”.
II. Indirect speech:
	Lời nói được thuật lại. Tùy theo người thuật mà có sự thay đổi về chủ ngữ, tân ngữ (sao cho phù hợp), và phải thay đổi về thì của động từ (lùi một thì), các trạng từ chỉ thời gian, nơi chốn (nếu có).
Ex: He said that he learned English.
1. Những thay đổi trong lời nói Trực và Gián tiếp:
a. Thì của các động từ trong lời nói gián tiếp thay đổi theo một nguyên tắc chung là lùi về quá khứ (các thì xuống cấp):
Dicrect Speech
Indirect Speech
- Hiện tại đơn
- Hiện tại tiếp diễn
- Hiện tại hoàn thành
- Hiện tại hoàn thành TD
- Quá khứ đơn
- Quá khứ hoàn thành
- Tương lai đơn
- Tương lai TD
- Is/ am/ are going to 
- Can/ may/ must 
- Quá khứ đơn
- Quá khứ tiếp diễn
- Quá khứ hoàn thành
- Quá khứ hoàn thành TD
- Quá khứ hoàn thành
- Quá khứ hoàn thành (o đổi)
- Tương lai trong quá khứ
- Tương lai TD trong quá khứ
- Was/ were going to 
- Could/ might/ had to 
b. Các thay đổi ở trạng từ không gian và thời gian:
Dicrect Speeches
Indirect Speeches
This
That
These
Here
Now
Today
Ago
Tomorrow
The day after tomorrow
Yesterday
The day before yesterday
Next week
Last week
Last year
That
That
Those
There
Then
That day
Before
The next day/ the following day
In two day’s time/ two days after
The day before/ the previous day
Two day before
The following week
The previous week/ the week before
The previous year/ the year before
2. Cách chuyển sang gián tiếp ở các dạng câu:
a. Câu trần thuật:
Thường dùng động từ dẫn dắt “said”, “told”:
Ex: “I am learning English now.” he said.
 -> He said (that) he was learning English then.
 “I don’t want to go out with you.” he told me.
 -> He told me that he didn’t want to go out with me.
b. Câu yêu cầu, đề nghị:
Dùng cấu trúc: S+ asked/told S.O + (not) + to-V…
Ex: “Don’t talk in class.” the teacher said to us.
 -> The teacher told/ asked us not to talk in class.
Ex: “Can you open the door for me” Nam said to Ba.
 -> Nam asked Ba to open the door for him.
c. Câu chỉ lời khuyên: “ Should (not)/ had better(not)/ ought(not) to +Vinf…”
Dùng cấu trúc: S + advised + S.O + (not) + to-V…
Ex: He said to me, “You should go to class on time.”
 -> He advised me to go to class on time. 
d. Câu hỏi trong lời nói gián tiếp được chia làm loại:
+ Câu bắt đầu với các trợ động từ: Ta thêm If/ whether
Dùng cấu trúc: S+ asked S.O + if/ whether + S + V(lùi 1 thì) ...
Ex: Trực tiếp: "Does John understand music?" he asked.
Gián tiếp: He asked if/whether John understood music.
+ Các từ để hỏi trong câu gián tiếp:
Dùng cấu trúc: S+ asked S.O + wh-question + S + V(lùi 1 thì) ...
Ex: Trực tiếp: "What is your name?" he asked.
Gián tiếp: He asked me what my name was.
B. EXERCISES:
I. Choose the best choice.
1. He said he……………..at the “Ritz” Hotel. 
 A.is staying 
B. has stayed 
C. was staying 
D. will stay 
2. He asked me where I…………….
A. have studied
B. study
C. am studying
D. studied
3. Tina asked me how long I……………..a teacher.
A. have been
B. had been
C. am
D. will be
4. She asked me…………….I liked pop music.
A. if
B. whether
C. that
D. A&B
5. The students asked if I was going to teach them physics………………
A. the next day
B. next day
C. day next
D. the day next
6. John asked me _______ in English.
	A. what does this word mean 	B. what that word means
	C. what did this word mean 	D. what that word meant
7. She said I _______ an angel.
	A. am 	B. was 	C. were 	D. have been
8. Laura said she had worked on the assignment since _______.
	A. yesterday 	B. two days ago 	C. the day before 	D. the next day
9. John asked me _______ interested in any kind of sports.
	A. if I were 	B. if were I 	C. if was I 	D. if I was
10. John asked me _______ that film the night before.
	A. that I saw 	B. had I seen 	C. if I had seen 	D. if had I seen
11. “Go home,” said the teacher to us.
 A. The teacher told us to go home	B. The teacher said us to go home
 C. The teacher told us go home	D. The teacher told to us to go home
12. He asked me what………………………………………..
A. time was it	B. time is it 
C. time it was	D. none is correct.
13. I wonder………….we’ll catch the bus………we’ll take a taxi
A. if / and whether	B. whether / or that	
C. if / or that	D. whether / or whether
14. Excuse me. Could you tell me………………?
A. what time is it	 	B. what is the time	
C. what time it is	 	D. it is what time
15. We wonder……….from his office after that scandal
A. why did he not resign 	B. why he did not resign	
C. why he not resign 	D. why didn’t he resign
16. He asked me…………….
A. How long you have studied English.	B. How long had you studied EnglishC. How long you had study English	D. How long you had studied English
17. The passenger asked…………….we landed
A. what 	B. when 	C. if	 	D. why
18. “I’ll tell you about this tomorrow, Mary.” said Tom.
A. Tom said to Mary that he will tell her about that the next day.
B. Tom told Mary that I would tell you about that the next day.
C. Tom told Mary that he would tell her about that the next day.
D. Tom told Mary that she would tell him about that the next day.
19. “I will come with you as soon as I am ready”, she said to Philip.
A. She said to Philip he will come to see you as soon as he I am ready.
B. She told Philip she will come to see her as soon as she was ready.
C. She told Philip she would come to see you as soon as she was ready.
D. She told Philip she would come to see him as soon as she was ready.
20. “He is talking to your sister”, She said to me.
A. She told me he was talking to your sister.
B. She told me she was talking to my sister.
C. She told me he was talking to my sister.
D. She told me he was talking to her sister.
II. Error identification:1. He said me if I had done my homework.	A B C D2. They wanted to know how much could you pay for it.  A B C D3. You promised you will go on a picnic with us the next Sunday A B C D 4. They asked me what did happen last night, but I was unable to tell them. A B C D5. Ron said that he wasn’t sure, but the storm may stop already.  A B C D
III. Change these sentences into reported speech.
1. Mary said : “My father died a year ago”.
- ………………………………………………………………………………
2. “Must you go now?”, said Mr. Brown.
- ………………………………………………………………………………
3. John said : “I have finished studying my lesson”. 
- ………………………………………………………………………………
4. He asked me : “Why didn’t you come to class yesterday?” 
- ………………………………………………………………………………
5. “Remember to buy some sugar”, my mother said. 
- My mother asked …………………………………………………………..
6. He said: “If I were you, I would tell her about that”
- He advised …………………………………………………………………
7. “Don’t take more than two of these at once”, said the doctor.
- The doctor asked …………………………………………………………..
8. The traveler asked: “How long does it take you to get to London?”
- ………………………………………………………………………………
9. “Did you phone me yesterday?” Tom asked Mary.
- ………………………………………………………………………………
10. “Would you like to have dinner with us tonight,” Mike said. –
 - Mike invited ……………………………………………………………….
11. “ Why don’t you organize an English competition for our students?” said Ms Lien.
 - Ms Lien suggested …………………………………………………………
12. “ You won the scholarship. Congratulations!” Mary told me.
 - Mary congratulated ……………………………………………………….
13. “ You were cheating” said David to Henry.
 - David accused ……………………………………………………………..
14. “ It was kind of you to help me with my homework” Lan said to Hoa.
 - Lan thanked ……………………………………………………………….
15. “ I’m sorry I’m late, said Mr Thanh. 
 - Mr Thanh apologized ………………………………………………………
16. Mandy asked me "Are the boys reading the book?"- Mandy asked me ……………………………………………………………
17. Jason said:"Who gave you the laptop?"- Jason wanted to know ………………………………………………………
18. Robert asked me:"Is Tim leaving on Friday?"- Robert asked me ……………………………………………………………
19. Daniel said to Mary:"Will it rain tomorrow?"- Daniel asked Mary …………………………………………………………
20. Jennifer asked:"Where do you play football today?"- Jennifer wanted to know ……………………………………………………
KEY
I. Choose the best choice.
1. C 	2. D 	3. B 	4. D 	5. A 	
6. D 	7. B	8. C	9. D	10. C
11. A	12. C	13. A	14. C	15. B
16. D	17. B	18. C	19. D	20. C
II. Error identification:1. A	2. C	3. B	4. B	5. D
III. Change these sentences into reported speech.
1. Mary said that her mother had died a year before.
2. Mr Brown asked whether/ If I had to go then.
3. John said he had finished studying his lesson.
4. He asked me why I hadn’t come to class the previous day/ the day before.
5. My mother asked me to buy some sugar.
6. He advised me to tell her about that.
7. The doctor asked not to take more than two of them at once.
8. The traveler asked how long it took me to get to London.
9. Tom asked Mary whether/ if she had phoned him the day before/ the previous day.
10. Mike invited me to have dinner with them that night.
11. Ms Lien suggested organising an English competition for their students.
12. Mary congratulated me on winning the scholarship.
13. David accused Henry of cheating.
14. Lan thanked Hoa for helping her with her homework.
15. Mr Thanh apologized for being late.
16. Mandy asked me if the boys were reading the book.
17. Jason wanted to know who had given me the laptop.
18. Robert asked me if Tim was leaving on Friday.
19. Daniel asked Mary if it would rain the following day.
20. Jennifer wanted to know where I played football.
* Remarks: 
........................................................................................................................................
Ký duyệt ngày 26 tháng 5 năm 2014

File đính kèm:

  • docGiao an luyen thi vao 10(3).doc
Giáo án liên quan